Als ouder van jonge kinderen -wat dus niet hetzelfde is als ‘jonge ouder’, maar dat terzijde- moet je wel eens beslissingen maken waar niemand blij mee is. Jij niet, je co-ouder niet, je kind niet. Dat soort beslissingen noemen we vaak ‘verstandige’ beslissingen. Verstandige beslissingen horen bij de minst leuke klussen waar je als ouder mee te maken krijgt. Je begint aan dat hele kinder-gebeuren voor de lol, de vertedering en de liefde. Enfin.

Je kind spelend beter
Zo’n verstandige beslissing namen wij onlangs toen er een foldertje van de firma Squla tevoorschijn kwam uit de rugtas van onze oudste zoon, B. Squla is er voor ‘leuk leren’. Een eLearning site waarmee ‘je kind spelend beter wordt in alle vakken’. En wie kan daar nou tegen zijn? B. is dat in elk geval niet, hij adviseerde ons wel meteen om maar ’de goedkoopste optie’ te nemen, want die anderen waren nogal duur. Verrekte flexibel van hem. In de demo film zag alles er hartstikke goed uit, en van €6,- per maand raken we niet aan de bedelstaf. En hij kan toch zeker beter zo’n Squla doen in plaats van Disney Infinity op de XBOX, toch?infinity

Prestatie-gedreven onzin
Leuk, leuk, leuk. En toen was het tijd voor een verstandige beslissing. Zo hadden wij al een inlog voor Ambrasoft omdat ze dat op school gebruiken. En ook zij verkopen zich als ‘spelen wordt leren’. Het heeft er alle schijn van dat dat Ambrasoft er iets minder mooi uitziet, maar daar valt mee te leven. Een tweede puntje van orde: willen wij wel dat er allerlei bedrijven van alles weten over de leerprestaties en ontwikkeling van onze zoon B.? Hij heeft nog een heel leven zonder enige betekenisvolle vorm van privacy voor zich…moeten wij hem niet zo lang en zoveel mogelijk tegen al deze databoeven beschermen? Als derde viel mijn oog op het volgende: “Als ouder kun je de prestaties van je kind inzien en hem/haar via een berichtje motiveren.” Da’s toch verschrikkelijk?! Voor wat voor ouders is dat Squla in vredesnaam bedoelt? Hoe weinig tijd maken die mensen voor hun kind vrij? En tot overmaat van ramp de aanbeveling dat je kind Cito quizzen kan doen, “Zo kan je kind alvast ervaring opdoen met de Cito-vraagstelling.” Dat lijkt alleen maar op nog meer prestatie-gedreven onzin. Die onzinnige Cito-toetsing is een gegeven waar ik maar me bij heb neergelegd. Maar als B. die toets dan toch doet, dan wil ik graag dat er een beetje wordt getoetst wat zijn ontwikkeling is. En we willen niet dat hij goed scoort omdat hij heel goed heeft geleerd hoe hij Cito-toetsen moet maken.

 

De verstandige beslissing de leuke beslissing maken
De verstandige beslissing was dus: laten we die euro’s maar op zak houden. We hebben van die zes euro een bal gekocht en zijn na school, nadat hij genoeg geleerd had (op school, onder begeleiding van een lieve, deskundige leerkracht) lekker een balletje gaan trappen. En toen bleek dat een verstandige beslissing ook best een leuke beslissing kan zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s