Het schilderen zelf is nog niet eens zo erg. Typische mannenklus, direct resultaat en je oogst er -mits het redelijk in orde gebeurt- bergen complimenten mee. Maar dat opruimen naderhand. Verschrikkelijk. Schuurpapier, oude kranten, schilderstape en dan ook nog eens de kwasten en rollers schoonmaken. Netjes met groene zeep, zoals het me is geleerd. Maar soms duurt het je te lang. Moe, geen zin meer, dat soort dingen. En dan flikker je de rollers in de verfbak, water erin, groene zeep erbij. En je maakt jezelf wijs dat het wel goed is voor die roller om een buiten een nachtje te trekken. Deur dicht en gordijnen naar beneden.

De volgende ochtend, op wOggl_0905 (2)eg naar de schuur loop je langs de bak. Naast de verfroller een donkere vlek. Is er een blaadje in de bak gewaaid? Even kijken. In de bak met water ligt een verstijfd lijkje. Het beestje kon erin, maar er niet meer uit. In gedachte zie je hoe de muis zich nog heeft geprobeerd op te trekken aan de roller. Tot het zich uiteindelijk oververmoeid overgaf aan het onvermijdelijke. Per ongeluk gestorven omdat je geen zin meer had de roller uit te spoelen.

Niet eens zo heel ver hier vandaan vallen er bommen op kinderen. Kinderen met geluk mogen zeven dagen per week werken in Turkse fabrieken zodat hun families te eten hebben. Want hier mogen ze niet naartoe. Want wij zijn te verwend door onze luxe om nog te kunnen delen. Te druk met onze spullen om nog te kunnen voelen. En stiekem raakt het mij ook steeds minder. Ik weet het en vind nog hetzelfde, maar voel het steeds minder.

Ik ga het muisje begraven. Op een mooie plek naast de sloot. Volgend jaar groeien de krokussen naast zijn graf. En ik ga wat minder vinden over die vluchtelingen en er weer meer aan doen. Al was het maar voor het muisje. het muisje dat nu dood is, omdat ik iets niet deed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s