The meaning of life (Dutch)

Following post was originally written for the intranet @work (Sti Aids Netherlands) and is in Dutch. My apologies to those unable to read Dutch…
Should you wonder about the meaning of life, drop me a line.

Mijn werk & Het Goede Doel
Wat ons beter maakt dan onze buren die bijvoorbeeld bij een bank werken, of een autodealer, is dat wij zinvol werk doen. Nu is wat je doet niet wie je bent (wat veel Twitteraars nogal eens vergeten), maar het maakt er deel van uit. Wat wij in ons werkzame leven doen heeft nut. Wij leiden derhalve een zinvol bestaan. De buurman die voornamelijk met zijn portemonnee bezig is niet. Maar hij kan zijn bestaan nog verrijken. Door zich in zijn vrije tijd in te zetten voor een betere wereld. Vrijwilligerswerk bij een Amnesty werkgroep of met bejaarden wandelen. Dat soort dingen. Hij kan het natuurlijk ook afkopen en dan doneert hij een deel van zijn salaris aan een organisatie waar mensen werken die een zinvolle baan hebben. Mensen die voor een goed doel werken. Mensen die een nuttig leven leiden.

Tandarts & lijden
Op dit moment is de verdoving aan het uitwerken, ik kom net bij de tandarts vandaan. Tijdens de behandeling, die ik als een echte man heb doorstaan met veel piepjes en kreuntjes dus, vertelde de beste man mij continu wat hij aan het doen was en waarom. Nu is het een zeer kundige professional en ik had er dus sowieso alle vertrouwen in dat hij het goed deed, maar ergens in zijn opleidingstraject zal hij hebben meegekregen dat een patiënt eventueel ongemak makkelijker doorstaat wanneer deze weet waar dit ongemak toe dient. ‘U lijdt niet voor niets helse pijnen meneer Fisser, we moeten deze zenuw echt even blootleggen en plattimmeren.’ De gedachte lijkt mij dat zinvol lijden draaglijker is dan zinloos lijden. (NB lijden bij de tandarts is lijden van een andere grootte dan lijden in, pakweg, Libië… maar iedereen heeft recht op zijn eigen lijden.)

God & TV
De meeste mensen, gelovig of niet, zijn het vaak wel over één ding eens: het leven heeft op een bepaalde manier zin. We werken ergens naartoe, ieder leven heeft betekenis. Mensen die daar anders over denken zijn vaak defaitisten of armen van geest. ‘Zin’ of ‘nut’ is namelijk goed. Het maakt niet zoveel uit wat je doet, als het op zijn minst maar ‘zin’ heeft. Terwijl zingeving toch echt iets is wat door mensen zelf verzonnen is. Voornamelijk om onszelf ertoe te zetten dingen te doen die niet leuk zijn. Maar wel nuttig. Dingen die op zichzelf al plezierig zijn moeten wij verdedigen door er een nut bij te verzinnen. ‘ik kijk veel tv omdat ik daar snel veel van leer.’ ‘ik staar niet zielloos voor me uit, ik mediteer en overpeins het leven’ en als we echt niks kunnen bedenken (de pensionado met zijn treintjes) dan ‘doen we er niemand kwaad mee’. Waardoor er inherent toch een nut ontstaat; het neemt de plaats in van anderen kwaad doen.

NS & Efteling
Een paar jaar geleden was ik bij een ‘company training’ in een voormalig klooster in Vught wat toepasselijk ‘Zin’ heet tegenwoordig. Één van de workshops werd geleid door de Duitse kunstenaar Horst Rickels, die vertelde over zijn kunst en hoe die zich verhoudt tot het leven. In een bijzin noemde hij iets wat mij altijd is bijgebleven. Horst onderscheidde namelijk twee vervoersmodellen: het NS-vervoersmodel en het Efteling-vervoersmodel. Het NS-vervoersmodel gaat er vanuit dat je je op plaats A bevindt en naar plaats B wilt, want daar is het leuk. Het afleggen van het traject daartussen moet zich zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk voltrekken. Het Efteling-vervoersmodel gaat er vanuit dat je je op plaats A bevindt en een leuke reis gaat ondernemen (de Python). Uiteindelijk kom je op plaats B uit, maar dat doet er niet zoveel toe. Leven en zin De absurdist Gummbah schreef: ‘Als het leven geen zin heeft, dan maakt het maar zin.’ De man mag een absurdist zijn, hij is niet gek. Dingen, en het leven zelf is daarvan het belangrijkste, hoeven geen ‘zin’ te hebben om waardevol te zijn. Het leven hoeft nergens toe te leiden om toch de moeite waard te zijn. Je hebt geen doel nodig dat je na moet streven om er toch het beste van te maken. Het leven is wat het is zoals zoveel dingen zijn wat ze zijn. Nut is iets wat we zelf bedacht hebben. Dat besef bevrijdt je van een hoop onnodige stress en maakt je bestand tegen een hoop indoctrinatie en beïnvloeding. Het leven kan een prachtig mooie achtbaanrit zijn waar je zoveel mogelijk anderen van wilt laten mee genieten. Niet omdat er een punt B is om naar toe te groeien. Niet omdat dat ‘goed’ is, maar omdat het gewoon is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s